Subsidie bij mediation
Dagelijks wordt onze organisatie door tientallen cliënten benaderd met vragen over de voorgenomen echtscheiding. Eén van de meest gehoorde vragen: “Wat gaat de echtscheiding kosten?”. De kosten van mediation bij echtscheiding zijn echter niet voor iedereen gelijk. Enerzijds zijn de kosten afhankelijk van de tijd…
Wet Pensioenverdeling bij Scheiding uitgesteld
U staat er wellicht niet gelijk bij stil maar een scheiding heeft ook gevolgen voor uw pensioen. In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) is bepaald dat beide partners bij een scheiding over en weer recht hebben en houden op de helft van…
Omgangsregeling tijdens de coronacrisis
In de tijd van de coronacrisis lijkt alles onzeker te worden; zo ook de uitvoerbaarheid van de omgangsregeling. Ouders maken zich tijdens de coronacrisis -al dan niet terecht- zorgen over de gezondheid van de kinderen en de overige gezinsleden. Houdt de andere ouder zich bijvoorbeeld…
Partneralimentatie verminderd fiscaal aftrekbaar
Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar voor de betaler en is belast als inkomen bij de ontvanger. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen was in 2019 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar tegen een tarief van maximaal 51,75%. Dit wil zeggen dat de alimentatiebetaler maximaal maximaal 51,75% van…
Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?
Het besluit om uit elkaar te gaan is definitief genomen. Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden? Een echtscheiding is ingrijpend - niet in de minste plaats voor de kinderen. De kinderen vertellen dat u gaat scheiden is dan ook niet makkelijk. Deze…
Lijfrente bij echtscheiding
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen kent de verdeling van een lijfrente bij echtscheiding een boel haken en ogen. Omdat u de betaalde premie of inleg van de lijfrentepolis of lijfrente-bankspaarrekening kunt aftrekken van de inkomstenbelasting, is de uiteindelijke uitkering belast. Maak dus goede…
MfN-Registermediator: wat, wie en waarom?
Wat is een mediator? Een mediator helpt mensen met een conflict om samen een oplossing te vinden. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld een arbeidsconflict of een echtscheiding. Een mediator is een professionele bemiddelaar die onafhankelijk werkt. Een mediator kiest -anders dan een advocaat- geen partij, en neemt ook geen…
Een zieke werknemer, wat nu?
Als een werknemer langdurig ziek is, is de werkgever verplicht het loon door te betalen. Ook is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke werknemer. Het is belangrijk hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Zo kan wellicht worden voorkomen dat een werknemer…
Loonvordering, hoe werkt het?
In een arbeidsovereenkomst staan onder andere afspraken over het loon. Niet alleen over de hoogte van het loon maar ook over het moment waarop het loon moet worden betaald. Maar als de werkgever het loon niet of te laat betaalt, ontstaat er een vervelende situatie.…
Indexeringspercentage alimentatie 2018
Alimentatie verplichtingen worden jaarlijks geïndexeerd, tenzij dit uitdrukkelijk in uw convenant is uitgesloten. Dit betekent dat de vastgestelde alimentatie ieder jaar wordt verhoogd met een indexeringspercentage. Dit percentage wordt jaarlijks door de Minister van Justitie vastgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant. Het indexeringspercentage alimentatie 2018 is…
Wetsvoorstel herziening partneralimentatie
Op 19 juni 2015 dienden Tweede Kamerleden Foort van Oosten (VVD), Jeroen Recourt (PvdA) en Magda Berndsen-Jansen (D66) een wetsvoorstel herziening partneralimentatie in. Dit zou de regels over partneralimentatie ingrijpend moeten wijzigen. Individualiteit moest de norm worden. De weerstand tegen het voorstel was echter groot.…
Ontslag op staande voet – Wat nu?
Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen. Het loon stopt onmiddellijk en er volgt géén WW-uitkering. Met andere woorden: er is geen inkomen meer. Onderneem dan ook altijd direct actie door een juridisch specialist te raadplegen. Dringende reden Ontslag op staande voet kan mondeling worden…
Fiscale voordelen van co-ouderschap
Fiscale voordelen van co-ouderschap Recent onderzoek laat zien dat het co-ouderschap in de afgelopen jaren aan populariteit flink heeft gewonnen. Eind jaren negentig was dit nog een zeldzaamheid. In 2012 woonde meer dan een kwart van de kinderen na de scheiding afwisselend, en voor een…
Rechten en plichten co-ouderschap
Wat is co-ouderschap? Wanneer ouders uit elkaar gaan, moeten zij onder andere afspraken met elkaar maken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen na de scheiding. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Bij het opstellen van een goede zorgregeling moet onder…
Indexeringspercentage alimentatie 2017
Alimentatie verplichtingen worden jaarlijks geïndexeerd, tenzij dit uitdrukkelijk in uw convenant is uitgesloten. Dit betekent dat de vastgestelde alimentatie ieder jaar wordt verhoogd met een indexeringspercentage. Dit percentage wordt jaarlijks door de Minister van Justitie vastgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant. Dit percentage is afhankelijk van…
Gevolgen van de scheiding voor het pensioen worden vaak niet besproken
Bij een op drie scheidingen wordt niet gesproken over de gevolgen van de scheiding voor het pensioen. Dit blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken van 1 november jongstleden. Het onderzoek is afgelopen zomer uitgevoerd door GfK. Van de ondervraagden die hun huwelijk, samenlevingscontract…
Echtscheidings APK
De echtscheidings APK is een initiatief van de gemeente Rotterdam. Het doel: conflicten tussen ouders na de scheiding zoveel mogelijk te beperken. Een initiatief waar Raad & Daad, Advies & Mediation B.V. graag aan meewerkt. Een scheiding heeft grote invloed op het leven van kinderen.…
Gescheiden en met de kinderen op vakantie naar het buitenland
GESCHEIDEN EN MET DE KINDEREN OP VAKANTIE NAAR HET BUITENLAND? Op vakantie gaan met kinderen brengt voor veel ouders de nodige stress en voorbereidingen met zich mee. Van een gescheiden ouder vergt dit nog net iets meer. Waar moet je als gescheiden ouder rekening mee…
Kindvriendelijke advocaat
Welke rol is er voor de kindvriendelijke advocaat weggelegd in een poging het aantal vechtscheidingen te reduceren? Met deze vraag houdt de Kinderombudsman zich bezig in zijn derde rapport, gericht op het terugdringen van vechtscheidingen. Kinderen in de knel tussen vechtende ouders is een maatschappelijk probleem, waarin…
Automatisch gezag voor ongehuwde vader bij erkennen kind?
De D66 heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat de ongehuwde vader bij het erkennen van een kind automatisch ook het gezag krijgt over het kind. Wat is gezag? De ouder met gezag is verantwoordelijk voor verzorging en opvoeding van het kind. Deze ouder…
Beperking wettelijke gemeenschap van goederen
Op 19 april j.l. is een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel 33.987 waardoor de gemeenschap van goederen, zoals wij die nu nog standaard in Nederland kennen, wordt beperkt. De kans lijkt nu aanzienlijk dat het wetsvoorstel ook door de Eerste…
Fiscale behandeling partneralimentatie voor ex-samenwoners
Bij het verbreken van een huwelijk vloeit een alimentatieverplichting rechtstreeks voort uit de wet. Voor de alimentatiegerechtigde partij is de ontvangen partneralimentatie belast als inkomen; voor de alimentatieplichtige partij is dit fiscaal aftrekbaar van het inkomen. Voor ex-samenwoners ontbreekt deze wettelijke grondslag voor de alimentatieverplichting. In het samenlevingscontract of…
Partneralimentatie na onderhoudsverplichting aftrekbaar, mits…
Als u wilt scheiden of uw geregistreerd partnerschap wilt laten ontbinden, dan heeft u jegens elkaar een wettelijke onderhoudsverplichting. Deze onderhoudsverplichting duurt bij een huwelijk zonder kinderen maximaal even lang als de totale duur van het huwelijk indien u korter dan vijf jaar bent gehuwd.…
Indexeringspercentage alimentatie 2016
Alimentatie verplichtingen worden op grond van de wet jaarlijks geïndexeerd, tenzij dit uitdrukkelijk in uw convenant is uitgesloten. Dit betekent dat de vastgestelde alimentatie ieder jaar wordt verhoogd met een indexeringspercentage dat door de Minister van Justitie wordt vastgesteld en wordt gepubliceerd in de Staatscourant.…
Scheiding en verzekeringen
Hoe om te gaan met de verzekeringen in het geval van een scheiding? Een scheiding heeft in alle opzichten veel impact op de betrokkenen. Naast het feit dat u emotioneel veel te verduren heeft, dient er ook veel geregeld te worden. Voor het realiseren van de…
Versobering kindregelingen per 1 januari 2015
Per 1 januari 2015 wordt er een versobering van de huidige kindregelingen doorgevoerd. Deze worden beperkt tot het volgende viertal: de Wet op de kinderbijslag; de Wet op het kindgebonden budget; de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag. De overige kindregelingen komen te vervallen. De gevolgen van de…
Indexering alimentatie 2015
De kinder- en partneralimentatie worden op grond van de wet jaarlijks geïndexeerd. Dit betekent dat de vastgestelde alimentatie ieder jaar wordt verhoogd met een indexeringspercentage dat door de Minister van Justitie wordt vastgesteld en wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor 2015 is het indexeringspercentage vastgesteld…
Steeds minder vrouwen krijgen steeds minder alimentatie
Uit de cijfers van CBS blijkt dat in 2013 de rechter 35.244 echtscheidingszaken heeft afgehandeld en bij 5.710 van deze zaken werd alimentatie toegewezen aan de vrouw, dit komt neer op 16,2%. In 2007 werden er 32.641 echtscheidingszaken beëindigd en bij 6.415 van deze zaken…
Duomoeder en juridisch ouderschap
Duomoeder juridisch ouder Op 1 april 2014 is er een wetsvoorstel in werking getreden dat regelt dat de duomoeder de juridisch ouder van een kind kan worden zonder dat daarvoor een gerechtelijke procedure nodig is. Het juridisch ouderschap heeft gevolgen voor onder meer het gezag over het…
Uitzending Tros Radar over echtscheiding en eigen woning
Maandag 13 januari 2014 besteedde Tros Radar een deel van de uitzending aan de gevolgen van de nieuwe hypotheekregels die per 1 januari 2013 van kracht zijn voor de eigen woning in het geval van een echtscheiding. Indien echtelieden samen een eigen woning bezitten, wordt…
Scheiden zonder advocaat
Op zondag 9 december 2013 besprak staatssecretaris Teven bij Eva Jinek zijn plannen om echtgenoten die geen kinderen hebben in staat te stellen hun scheiding zelf te regelen. Een gang naar de rechter middels de daarbij verplichte advocaat zal als het aan de staatssecretaris ligt…
Indexering alimentatie 2014
De kinder- en partneralimentatie worden op grond van de wet jaarlijks geïndexeerd. Dit betekent dat de vastgestelde alimentatie ieder jaar wordt verhoogd met een indexeringspercentage dat door de Minister van Justitie wordt vastgesteld en wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor 2014 is het indexeringspercentage vastgesteld…
Weet u nog wat er in uw huwelijkse voorwaarden staat?
Indien u en uw partner bij de notaris huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken, bepalen deze voorwaarden hoe u tijdens uw huwelijk uw inkomen verdeelt en wie eigenaar is van bepaalde vermogensbestanddelen of schulden. Bij de ontbinding van het huwelijk zijn deze huwelijkse voorwaarden leidend voor uw…