skip to Main Content
085 - 0091850 contact@raad-daad.nl Ma - Vrij : 09.00 - 17.00
8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?

Het besluit om uit elkaar te gaan is definitief genomen. Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?

Een echtscheiding is ingrijpend – niet in de minste plaats voor de kinderen. De kinderen vertellen dat u gaat scheiden is dan ook niet makkelijk. Deze scheidingsmelding aan de kinderen wordt het paraplugesprek genoemd. Het paraplugesprek is cruciaal voor het verwerkingsproces van de scheiding voor de kinderen. Het is dan ook belangrijk dat u dit gesprek goed voorbereid. Hieronder enkele tips om dit gesprek zo goed mogelijk te voeren:

Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?

Het is allereerst belangrijk dat u dit gesprek samen voert, op een respectvolle wijze. Voer dit gesprek op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Het is wellicht een open deur maar stem dit gesprek af op de leeftijd van de kinderen. Toon tijdens dit gesprek gerust uw emotie en laat de kinderen vrij om hun emotie te tonen. Probeer als ouders echter heftige emoties te beheersen.

Wanneer vertellen wij het de kinderen?

Kies het moment waarop u de kinderen vertelt dat u uit elkaar gaat zorgvuldig. Vertel dit zo mogelijk niet direct nadat er is besloten om uit elkaar te gaan. U kunt dit gesprek het beste voeren wanneer u wat verder bent in het proces zodat u ook meer kunt vertellen over de gevolgen van de scheiding voor de kinderen.

Zorg ervoor dat u tijdens het gesprek niet gestoord wordt en neem de tijd. Het is prettig als de kinderen ook na het gesprek voldoende tijd hebben om nog vragen te stellen. Het begin van het weekend of het begin van een vakantie kan bijvoorbeeld een goed moment zijn.

Wat vertellen wij de kinderen?

Vertel in grote lijnen wat de reden is van de scheiding. Stem dit van tevoren met elkaar af zodat de kinderen geen twee verschillende verhalen horen. Geef elkaar als ouders hierbij niet de schuld en maak vooral duidelijk dat de scheiding op geen enkele manier de schuld is van de kinderen.

Geef aan dat het besluit om uit elkaar te gaan definitief is en dat de kinderen niets kunnen doen om jullie weer bij elkaar te brengen.

Bespreek dat jullie altijd de ouders blijven van de kinderen, hetzij straks ieder vanaf een eigen adres waar de kinderen een eigen plek zullen hebben. Geef hierbij aan dat de kinderen geen keuze hoeven te maken voor hun vader of moeder. Vertel dat jullie samen zorgen voor een goede verdeling van de tijd met de kinderen.

Bespreek wat er zal veranderen na de scheiding en wat hetzelfde zal blijven. Dit biedt de kinderen houvast.

Afspraak maken?

Als u samen kinderen heeft, blijft u ook na de echtscheiding met elkaar verbonden. Laat u daarom op deskundige wijze begeleiden door een MfN-registermediator van Raad & Daad. Zo bent u namelijk verzekerd van een gespecialiseerd mediator met veel ervaring. Wilt u een afspraak maken met één van onze mediators? Neem vrijblijvend contact op.


Gerelateerde blogs

Back To Top