skip to Main Content
085 - 0091850 contact@raad-daad.nl Ma - Vrij : 09.00 - 17.00
8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Subsidie bij mediation

Dagelijks wordt onze organisatie door tientallen cliënten benaderd met vragen over de voorgenomen echtscheiding. Eén van de meest gehoorde vragen: “Wat gaat de echtscheiding kosten?”. De kosten van mediation bij echtscheiding zijn echter niet voor iedereen gelijk. Enerzijds zijn de kosten afhankelijk van de tijd die wij nodig hebben om de volledige procedure voor u te verzorgen. Anderzijds zijn de kosten afhankelijk van uw inkomsten en vermogen. De overheid probeert namelijk mediation te stimuleren en verstrekt hiertoe onder andere subsidie bij mediation in scheidingssituaties. Doordat al onze mediators MfN-registermediator zijn met een specialisatie in het familierecht kunnen wij deze subsidie -een zogeheten toevoeging- voor u aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

PEILJAAR VOOR SUBSIDIE BIJ MEDIATION

Of u voor deze subsidie bij mediation in aanmerking komt, is afhankelijk van het inkomen en het vermogen in het peiljaar. Als peiljaar hanteert de Raad voor Rechtsbijstand het jaar, twee jaar vóór het huidige jaar. Voor een aanvraag in 2024 kijkt de Raad voor Rechtsbijstand dus naar het jaar 2022. Deze gegevens krijgt de Raad voor Rechtsbijstand van de belastingdienst.

EIGEN BIJDRAGE VOOR SUBSIDIE BIJ MEDIATION

Indien u in aanmerking komt voor de subsidie bij mediation heeft u altijd een eigen bijdrage in de kosten van de procedure. Voor het jaar 2024 is de eigen bijdrage vastgesteld op € 61,- of € 121,-.  De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw gezinssamenstelling en de hoogte van uw inkomen in het peiljaar.

SUBSIDIE BIJ MEDIATION ZONDER KINDEREN

De Raad voor Rechtsbijstand maakt een onderscheid tussen scheidende echtgenoten met en zonder kinderen. Indien er geen kind stond ingeschreven op uw woonadres op met moment dat de subsidie bij mediation voor u wordt aangevraagd, bedraagt de eigen bijdrage € 61,- bij een inkomen tot € 22.100,- per persoon. Bij een inkomen tussen € 22.101,- en € 31.100,- per persoon bedraagt de eigen bijdrage € 121,-. Bij een inkomen boven € 31.100,- per persoon komt u niet in aanmerking voor een toevoeging.

SUBSIDIE BIJ MEDIATION MET KINDEREN

Indien er wel een of meerdere kinderen stonden ingeschreven op uw woonadres ten tijde van de subsidie aanvraag, bedraagt de eigen bijdrage € 61,- bij een inkomen tot € 30.700,- per persoon. Bij een inkomen tussen € 30.701,- en € 44.000,- per persoon bedraagt de eigen bijdrage € 121,-. Bij een inkomen boven € 44.000,- per persoon komt u niet in aanmerking voor een toevoeging.

VERMOGEN

Ook het vermogen speelt een rol bij het al dan niet toekennen van de toevoeging. Heeft u spaargeld en had u in 2022 meer dan het vrijgestelde vermogen, dan heeft u geen recht op subsidie bij mediation. Het vrijgestelde vermogen is voor 2024 vastgesteld op € 31.747,- per persoon.

PEILJAARVERLEGGING

Indien u op basis van het inkomen en/of vermogen in het peiljaar niet in aanmerking komt voor een toevoeging maar wanneer uw inkomen en/of vermogen is gedaald waardoor u nu wel in aanmerking komt, kunt u de Raad voor Rechtsbijstand vragen om naar uw huidige financiële situatie te kijken. Dit wordt gedaan middels een verzoek om peiljaarverlegging. De formulieren voor de peiljaarverlegging kunt u vinden op deze pagina van de Raad voor Rechtsbijstand.

RESULTAATBEOORDELING

Na afloop van het mediation traject controleert de Raad voor Rechtsbijstand of u de toevoeging niet onterecht heeft verkregen. U moet de kosten van de mediator alsnog zelf betalen indien u na de echtscheiding aanspraak maakt op een vermogen van € 18.476,- per persoon of meer.

GRIFFIERECHTEN

De kosten van de rechtbank, de zogeheten griffierechten bedragen € 320,- voor het jaar 2024. Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging, krijgt u tevens een korting op de griffierechten. Komt één van u beiden in aanmerking voor een toevoeging, bedragen de griffierechten € 203,50. Komt u beiden in aanmerking voor een toevoeging, bedragen de griffierechten € 87,-.

WAT KOST DE MEDIATION PROCEDURE VOOR U? 

Indien u beiden in aanmerking komt voor een toevoeging, bedragen de kosten van de mediation procedure hierdoor € 209,- tot € 329,- all-in. Ook als (één van) u niet in aanmerking komt voor een toevoeging kan onze organisatie de echtscheidingsprocedure tegen zeer redelijke tarieven verzorgen. U kunt hiertoe altijd contact met ons opnemen voor een kostenindicatie op maat.Gerelateerde blogs

Back To Top