skip to Main Content
085 - 0091850 contact@raad-daad.nl Ma - Vrij : 09.00 - 17.00

Snelle oplossing met lage kosten Samen werken aan een duurzame oplossing
8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Mediation bij arbeidsconflicten is dé methode om tot een constructieve oplossing te komen. Onder deskundige begeleiding van een MfN-registermediator worden lastige kwesties aangepakt, door deze te bespreken om vervolgens tot toekomstgerichte afspraken te komen.

Wat is mediation bij arbeidsconflicten?

De mediator behartigt de belangen van beide partijen, zonder zelf partij te worden in het geschil. Door -onder andere- te helpen het communicatieproces te verbeteren ontstaat er vaak wederzijds begrip voor elkaars belangen. Dikwijls leidt dit tot minder heftige emoties waardoor partijen weer in staat zijn om met elkaar te overleggen. Het zijn uiteindelijk de partijen die zelf met oplossingen komen voor dat wat hen verdeeld houdt. De neutrale mediator heeft hierin geen mening maar weet partijen vooral te motiveren om zelf de regie te nemen. Dat mediation steeds vaker wordt ingezet is niet zo vreemd want deze methode kan snel -meestal in een beperkt aantal gesprekken- tot succesvolle resultaten leiden.

Voor wie is mediation bij arbeidsconflicten bedoeld?

Arbeidsconflicten kunnen tussen verschillende partijen plaatsvinden. Denk aan een werkgever en werknemer, teammanager en medewerker, maar ook tussen collega’s onderling. Kortom, iedereen binnen een onderneming kan betrokken raken bij een arbeidskwestie. Niet zelden leidt een arbeidsconflict tot ziekteverzuim. Vaak is het dan de bedrijfsarts die arbeidsmediation adviseert om de onderliggende problemen op te lossen. Het is hierbij van belang dat de betrokken partijen bereid én in staat zijn om deel te nemen aan mediation. Met name omdat een flinke dosis inzet essentieel is voor het slagen van de mediation. Niettemin vindt mediation altijd plaats op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid.

Doel

Het doel van arbeidsmediation kan gericht zijn op herstel van de arbeidsrelatie en/of re-integratie. Het kan echter ook betekenen dat partijen tot de conclusie komen dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen. In dat geval spreken we van exitmediation. De mediator is in deze situaties bij uitstek procesbegeleider en weet de betrokken partijen veelal in beweging te krijgen. Tot slot zal de mediator de gemaakte afspraken vastleggen in een (beëindigings-)overeenkomst.

Voordelen

Een arbeidsconflict is in de eerste plaats heel vervelend voor de betrokkenen en heeft veelal zijn weerslag op de productiviteit en sfeer. Tijdig ‘ingrijpen’ door het toepassen van mediation betekent doorgaans een efficiëntie manier van geschilbeslechting. Andere voordelen zijn:

  • Relatief goedkoop
  • Professionele begeleiding
  • Actieve inbreng van partijen d.w.z. zelf de regie behouden
  • Gezamenlijke oplossing die ervoor zorgt dat partijen de uitkomst (beter) accepteren
  • Behoud van (goede / respectvolle) relatie

Wij vragen

  • De bereidheid om samen om de tafel te zitten
  • De intentie om er samen uit te komen

Wij bieden

  • Deskundig juridisch specialist en MfN-registermediator
  • Onafhankelijke en onpartijdige begeleiding
  • Vastleggen van afspraken in een vaststellingsovereenkomst
  • Gesprek op locatie of op een vestiging bij u in de buurt
  • Zeer scherp tarief

Arbiedsrecht nieuws

Onze locaties

Back To Top