Loonvordering, hoe werkt het?
In een arbeidsovereenkomst staan onder andere afspraken over het loon. Niet alleen over de hoogte van het loon maar ook over het moment waarop het loon moet worden betaald. Maar als de werkgever het loon niet of te laat betaalt, ontstaat er een vervelende situatie. De werknemer zal dan in actie moeten komen wanneer dit probleem aanhoudt en een loonvordering instellen. Maar hoe werkt dat? De juridisch specialisten van Raad & Daad helpen u hierbij verder.
Bevraag de werkgever
Nadat u uw specialist van Raad & Daad heeft gemachtigd om voor u aan de slag te gaan, zal deze eerst contact zoeken met de werkgever om vragen te stellen over de loonkwestie. Dit kan zowel telefonisch als schriftelijk. Wanneer er geen reactie volgt en de betaling van het loon uitblijft, is het sturen van een aangetekende brief aan de werkgever de volgende stap. Daarin staat de eis tot loonbetaling -de loonvordering- met een uiterste betaaldatum. Hierbij kan tevens aanspraak worden gemaakt op een rentevergoeding en een vergoeding van de te maken incassokosten.
Loonvordering instellen
Wanneer er vervolgens nog steeds geen reactie volgt van de werkgever, is er geen andere keuze dan een gang naar de rechter. Uw specialist van Raad & Daad zal dan een spoedprocedure (kort geding) en/of een bodemprocedure starten bij de kantonrechter. Met deze dagvaarding kan worden verzocht om betaling van achterstallig loon. Ook kan worden verzocht om doorbetaling van loon en om wettelijke verhoging en wettelijke rente. De uitspraak van het kort geding -de voorlopige voorziening- geldt tot de rechter in de bodemprocedure een definitieve uitspraak heeft gedaan. Als zowel u als de werkgever deze procedure achterwege laten, accepteert u de uitspraak van het kort geding als definitief oordeel.
Hulp nodig?
Wilt u meer informatie over het instellen van een loonvordering of een afspraak maken met een van onze specialisten? Neem vrijblijvend contact op.