skip to Main Content
085 - 0091850 contact@raad-daad.nl Ma - Vrij : 09.00 - 17.00

U heeft behoefte aan deskundige begeleiding U wilt er samen uitkomen U heeft hulp nodig bij het maken van goede afspraken
8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is een optie indien u gescheiden van elkaar wilt gaan leven, maar nog wel met elkaar getrouwd wilt blijven. Wellicht wilt u omwille van een geloofsovertuiging niet scheiden. Of misschien weet u nog niet zeker of u definitief wilt scheiden, maar is samenleven (tijdelijk) niet mogelijk.

Bij een echtscheiding wordt het huwelijk door de rechter ontbonden en bent u niet langer getrouwd. Alle juridische banden zijn dan verbroken. U bent niet langer elkaars erfgenaam en de huwelijksgemeenschap is ontbonden. Voor het leven na de echtscheiding worden er afspraken gemaakt over de kinderen en de financiën, of de rechter legt deze voor u vast.

Bij scheiden van tafel en bed blijft het huwelijk in tact maar wordt de huwelijksgemeenschap ontbonden. De procedure is vergelijkbaar met die voor een echtscheiding en wordt ook aangevraagd bij de rechtbank. Ook de gevolgen van een scheiding van tafel en bed lijken erg op die van een echtscheiding:

 • De gemeenschap van goederen wordt ontbonden; bezittingen en schulden dienen te worden verdeeld;
 • Indien er minderjarige kinderen zijn, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld waarin de afspraken over de verdeling van de zorg en de kosten van de kinderen zijn opgenomen;
 • Het recht op verevening van de aanspraken op ouderdomspensioen loopt tot de datum van scheiding van tafel en bed. De opbouw van een aanspraak op nabestaandenpensioen loopt mogelijk wel door;
 • De echtgenoten zijn niet langer elkaars erfgenamen;
 • Tijdens de scheiding van tafel en bed blijven de echtgenoten onderhoudsplichtig naar elkaar en kan er daarom een partneralimentatie nodig zijn;
 • Indien het verzoek tot scheiding van tafel en bed is ingediend en de echtgenoten gescheiden wonen, is er niet langer sprake van fiscaal partnerschap.

Anders dan bij een echtscheiding wordt de beschikking ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Beëindiging van scheiding van tafel en bed

De scheiding van tafel en bed kan worden beëindigd door een verzoening, of door de ontbinding van het huwelijk.

Verzoening

Bij een verzoening geeft u echtgenoten gezamenlijk aan dat u zich heeft verzoend. Alle gevolgen van het huwelijk herleven dan. De verzoening wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Ontbinding van het huwelijk

U kunt tevens op ieder moment gezamenlijk ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed verzoeken. In het geval slechts één van u beiden het huwelijk zou willen laten ontbinden, kan dit in beginsel pas als de scheiding van tafel en bed drie jaren heeft geduurd. De ontbinding van het huwelijk wordt door de rechter uitgesproken en ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Afspraak maken?

Wilt u meer informatie over scheiden van tafel en bed of een afspraak maken met een van onze mediators? Neem vrijblijvend contact op.

Wij vragen

 • De bereidheid om samen om de tafel te zitten
 • De intentie om er samen uit te komen

Wij bieden

 • Deskundig juridisch specialist en tevens gecertificeerd MfN-registermediator
 • Berekening van de partner- en/of kinderalimentatie
 • Juridisch, fiscaal en financieel advies
 • Onafhankelijke begeleiding bij het tot stand komen van weloverwogen afspraken
 • Correcte verwoording van de gemaakte afspraken in het convenant en ouderschapsplan
 • Volledig verzorgde procedure door onze advocaat

Echtscheidingsrecht nieuws

Onze locaties

[ASL_STORELOCATOR]

Back To Top